Prva regionalna međunarodna konferencija bezbednosti i zdravlja na radu

Prva regionalna međunarodna konferencija bezbednosti i zdravlja na radu održana je na Zlatiboru od 17-19. septembra 2014. godine u organizaciji Medjunardnog instituta za primenjeno upravljanje znanjem.

Željni proširivanja znanja, razmeni iskustava, analiziranja studija slučaja i izvanrednim mogućnostima umrežavanja, prisustvovalo je preko 120 posetilaca. U toku trodnevnog programa učestvovalo je preko 45 renomiranih predavača. Među predavačima su bila dva Valjevca, profesor Visoke poslovne škole strukovnih studija Andrija Tošić koji prezentovao rad: „Procena rizika pri radu sa računarom“ i Vladan Mitrović, specijalista strukovni inženjer zaštite na radu, iz BORA ZAŠTITA,  koji je učestovao kao koautora sa dva rada, od kojih je prvi: „Shvatanje rizika pri izvođenju građevinskih radova“ lično prezentovao. Kao jedan od najboljih radova na konferenciji objavljen je u američkom online časopisu iz oblasti zaštite na radu OJAKM (http://www.iiakm.org/ojakm/articles/2014/volume2_3/OJAKM_Volume2_3pp44-55.pdf).
Prilog_VM prezentuje

Predstavnici Ministarstva rada i Uprave za bezbednost su prezentovali aktuelne izmene i dopune Zakona o radu, kao i nacrt novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Pored ovoga prezentovani su strateški pravci razvoja ove oblasti, kao i potreba za podizanjem svesti kako starijih radnika tako i učenika osnovnih i srednjih škola, u cilju njihove pripreme za buduće radne obaveze. Poslodavci su mogli da se upoznaju sa predstavljanjem budućeg koncepta integisanog inspekcijskog nadzora, dok su radnici mogli da se upoznaju sa svojim pravima, ali i obavezama.

Glavna poruka poslata sa ove konferncije je da prevencija i ulaganje u preventivu nije trošak, već investicija zahvaljujući kojoj se mogu spasiti ljudski životi. Svaka povreda direktno ili indirektno pogađa i trpi posledice celokupno društvo.

U cilju podizanja svesti ove i ovakve konferencije svakako imaju veliki značaj, a Valjevo sa ovakvim stručnjacima mogućnost da bude lider u promocije bezbednog i zdravog života.