Bеzbеdnost i zdravljе na radu na visokim tеmpеraturama

S obzirom na to da nas očekuje vreli letnji talas, obavezno je pridržavanje mera za bezbedan i zdrav rad na visokim temperaturama, kao i sprovođenje mere bezbednosti i zdravlja na radu.

 

Propisan pregled mera za bezbedan i zdrav rad na na otvorenom pri visokim temperaturama je da u toku rada metode rada i aktivnosti, kao i fizička opterećenja zaposlenog moraju biti određena prema temperaturi okoline, kao i da zaposleni moraju biti zaštićeni od štetnog dejstva atmosferskih uticaja, kao i da imaju obezbeđenu prvu pomoć.
Poslodavci su u obavezi da propišu i preduzmu mere (organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada) kako bi zaštitili radnike na otovrenom od visokih temperaturama.
Preporuka za mere za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama :
1. ORGANIZACIJA RADA
– Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada);
– Organizovati rad po smenama;
– Uvođenje dodatne radne snage;
– Preraspodela obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana;
– Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;
– Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;
– Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;
– Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;
– Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.
2. OSPOSOBLjAVANjE ZAPOSLENIH ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD
Pored osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad, poslodavac treba da:
– upozna zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama;
– obavezno daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama;
– upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja lekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju.
3. SREDSTVA I OPREMA ZA LIČNU ZAŠTITU NA RADU I/ILI RADNA ODELA
Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbediti:
– letnja odela. Ova mera se ne odnosi na LZS za poslove zavarivanja, rezenja, lemljenja i brušenja i sl.;
– da nose laganu, svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala. Ova mera se ne odnosi na LZS za poslove zavarivanja, rezenja, lemljenja i brušenja i sl.
– Izbegavati nošenje fluorocentnog prsluka koji je 100% od sintetike i dodadtno zagrejava telo.
4. PREVENCIJA ZDRAVSTVENIH PROBLEMA
– Unositi dosta tečnosti. Ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita. Da bi se sprečila dehidracija važno je: 1. unositi najmanje dva litra vode na dan; 2. izbegavati napitke sa kofeinom,  alkoholom, gazirana pića i sportske; napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju; 3. unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode.
– Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama;
– Pravilna ishrana – izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće. Preporučuje se da se u ishrani pre svega koriste sveže voće i povrće, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, hleb u manjim količinama i riba i morski plodovi, a ne preporučuje se teška i masna
zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće;
– Koristiti zaštitnu kremu za sunce;
– Pružiti odgovarajuću prvu pomoć.
Ukoliko poslodavci ne primenjuju preventivne mere pri radu na otvorenom tokom visokih temperature, može doći do ozbiljnih rizika po zdravlje radnika: dehidracije organizma, bržeg zamaranja, umanjenja sposobnosti za rad, povećanja grešaka pri obavljanju posla, pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, toplotnog udara i dr.

Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je dalo saopštanje i smernice, sa kojim se možete upoznati na njihovom sajtu:
https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/bezbednost-i-zdravlje-na-radu-na-visokim-temperaturama
Smernice dobijene od ministarstva za bezbedan i zdrav rad pri visokim temperaturama možete preuzeti ovde: Smernice za rad na otvorenom pri visokim temperaturama
Vladan Mitrović, struk. mast. inž. zaštite na radu
Vodiči kroz dualno obrazovanje za škole, učenike i roditelje i kompanije
Sledeći tekst, uskoro...▶