Inspekcijska provera primene protivpandemijskih mera

Inspekcija rada je prethodnih dana intezivno vršila proveru primenu protivpandemijskih mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Vršeni su vanredni inspekcijski nadzori, pre svega kod poslodavaca koji se bave trgovinom.

 

U toku nadzora vršena je provera sledećih stavki:

  • Da li svi zatečeni zaposleni nose ZAŠTITNE MASKE?
  • Da li svi zatečeni kupci/korisnici nose ZAŠTITNE MASKE?
  • Da li je nadzirani subjekat na vidno mesto postavio obaveštenje da nije dozvoljen ulazak, odnosno boravak lica bez ličnih zaštitnih maski?
  • Da li je nadzirani subjekat obezbedio fizičku distancu između zatečenih lica od najmanje dva metra, to jest da jedno lice može da boravi na 4 m2, odnosno pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere?
  • Da li je nadzirani subjekat obezbedio dezinfekciona sredstva za obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, kao i mobilijara?
  • Da li je nadzirani subjekat koji ima više od troje zaposlenih, odredio lice koje je odgovorno za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske (korona redar)?
  • Da li je nadzirani subjekat obezbedio dezobarijeru na ulazu?

 

Kratkom analizom navedenih stavki možete izvršiti samoproveru ispunjenosti naloženih mera. Ispunjenjem navedenih mera omogućićete zaštitu zdravlja vaših zaposlenih, kao i vaših klijenata, kupaca i drugih lica u vašim objektima. Takođe, izbićećete propisane kaznene odredbe.
U cilju pomoći poslodavcima napravili smo i postavili naše primere traženih obaveštanja i drugih obrazaca koje možete preuzeti sa našeg sajta: www.borazastita.rs

 

Prilozi za preuzimanje:

 

Vladan Mitrović, spec. struk. inž. znr.

Takmičenje „Bezbednost i zdravlje na radu svuda oko nas za vreme COVID-19”
Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće