Međunarodni praznik rada Prvi maj

Međunarodni praznik rada Prvi maj obeleževa se širom sveta i u Srbiji, u znak sećanja na događaje iz 1886. godine kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

Udruženja radnika širom sveta obeležavaju borbu iz ranijeg perioda, kao i popravljanje položaja radnika u budućnosti putem otvaranja kvalitetnijih i bezbednijih radnih mesta, povećanje zarada, borbu protiv korupcije…

U Srbiji se 1. maj obeležava i tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi rano ujutru odlazi u prirodu, na druženje i roštilj.

 

Vladan Mitrović, spec. struk. inž. znr.