Letnji saveti za vožnju

Većina vozača je svesna i upoznata sa načinima vožnje tokom zimskog perioda, ali leto takođe ima svoje karakteristike kojih vozači moraju biti svesni. Statistike pokazuju da je leto zapravo rizičnije vreme da se bude na putu, jer se najveći broj fatalnih nesreća dešava leti.

Naši neophodni letnji saveti za vožnju pružiće vam neke ključne savete koji će vam pomoći da budete sigurni na putu tokom letnjih meseci:

Nosite laganu i udobnu odeću i obuću.

Držite vaše vozilo ventilisano i klimatizovano.

Nosite hladna pića i maramice.

Pravite redovne pauze da biste se osvežili i istegli.

Koristite svoj vizir i nosite tamne naočare kako biste smanjili zamor.

Podesite svoja ogledala kako biste izbegli odsjaj i povećali vidljivost.

Uvek proverite etiketu vaših lekova pre nego što ih uzimate – naročito ako planirate voziti ubrzo nakon toga.

Ostali vozači će imati slične probleme, stoga treba držati dovoljnu razdaljinu i smanjiti brzinu.

Redovno čistite vetrobran i svetla.

Vruće vreme može izazvati štetu na vašim gumama pošto se vrući zrak širi unutar njih. Ako su gume dosta potrošene, to predstavlja još veću pretnju. Redovno proveravajte svoje pneumatike.

Vozite pažljivo kada postoji prašina i šljunak, jer u takvim uslovima može doći do proklizavanja.

Prilikom letnjih pljuskova potrebno je posebno voditi računa tokom vožnje, prilagođavanjem brzine uslovima puta. U takvim uslovima je potrebno ranije kočiti i pažljivije ulaziti u krivine. Držati veće odstojanje i usporiti vožnju.

Leto je vreme za porodični odmor, što znači više zagušenih puteva – i sve što ide s njima. To može uključiti saobraćajne gužve koje dovode do nestrpljivih vozača. Izbegavajte radnje koje mogu iritirati druge vozače. Imajte u vidu da vozači koji idu na odmor često nisu upoznati sa putevima i mogu napraviti iznenadna zaustavljanja, promeniti trake ili polako voziti. Budite strpljivi! Tople vreme takođe privlači više pešaka, motociklista i biciklista.

Uz više vozača na putu, na putu su često i radovi. Skoro svake godine javljaju se smrtni slučajevi u građevinskim ili oblastima koje se održavaju. Stoga je potrebno da se pratite znakove upozorenja, da ih se pridržavate i usporite u građevinskim zonama.

Planirajte svoju rutu i informišite se o stanju na putu kako biste izbegli čekanja ili izbegli radove na putu.

Nikada ne ostavljajte pse ili putnike u vrućim automobilima!

Pazite na traktore i opremu za poljoprivredu, posebno kada pokušavate da pretičete.

 

Vladan Mitrović, spec. struk. inž. znr.